یکشنبه , ۳۰ ثور ۱۴۰۳
خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام

پنج معمول‌ترین ناتوانی یادگیری در کودکان

منبع: MSE

#کودک‌خبر، کابل: برای به‌دست آوردن موفقیت در مکتب، باید تلاش زیاد انجام داد؛ هرچند برای برخی از دانش‌آموزان، حتی کار و تلاش سخت هم ممکن است کافی نباشد. شماری از دانش‌آموزان با چالش‌های بیشتری در صنف به‌خاطر ناتوانایی‌های یادگیری‌شان مواجه می‌شوند.

اختلال یادگیری، مشکلی است که مانع از توانایی پردازش و حفظ اطلاعات می‌شود. چون فرآیندهای ذهنی زیادی وجود دارند که بر یادگیری تاثیر دارد، ناتوانی‌های یادگیری هم می‌تواند به‌طور قابل توجهی متنوع باشد. در این‌جا به پنچ معمول‌ترین نوع اختلال یادگیری در کودکان اشاره شده است.

  • نارساخوانی

اختلال نارساخواندن احتمالاً شناخته‌ترین اختلال یادگیری است. یک نوع از انواع اختلال یادگیری است که توانایی کودکان برای خواندن و درک کردن متن را به تاخیر می‌اندازد. راه‌های متنوعی وجود دارد که بتوان این ناتوانی را ثابت کرد. بعضی از افراد با فونولوژی یا آوا شناسی مشکل دارند و به این معناست که آن‌ها در تشخیص این‌که کلمات براساس صدا بخش‌بندی می‌شوند، مشکل دارند.

مشکلات یک‌سانی در تحلیل آواشناسی وجود دارند. این دانش‌آموزان نمی‌توانند فرق بین کلماتی با صداهای یک‌سان را تشخیص دهند. مشکلات دیگر مربوط به فصاحت و شیوایی، هجی کردن، درک مطلب و غیره می‌شود.

هم‌چنین ممکن است کودک در بیان و کنارهم قرار دادن افکارش هنگام مکالمه، مشکل داشته باشد. دانش‌آموزان ممکن است زمانی که اختلال نانرساخوانی دارند یکی از مشکلات یا مشکلات چندگانه خواندن را تجربه کنند.

  • بیش‌فعالی یا ADHD

اختلال کم توجهی بیش‌فعالی بر روی بیش از ۶.۴ میلیون کودک تاثیر گذاشته است. بحث‌هایی در مورد این‌که اختلال کم‌توجهی بیش‌فعالی به لحاظ تخنیکی یک ناتوانی یادگیری هست یا خیر وجود دارد، اما هیچ شکی نیست که این اختلال هم مانع یادگیری است. دانش‌آموزانی که اختلال کم‌توجهی‌ دارند در توجه کردن و بر سر کار خود ماندن مشکل دارند.

این دانش‌آموزان به راحتی حواس‌شان پاشان می‌شود و در انجام تمرین‌ها و کارهای معمول مکتب مشکل دارند. متخصصان، اختلال کم‌توجهی یا بیش‌فعالی را با ساختارهای مغز مرتبط می‌دانند و اسنادی وجود دارد که می‌گوید اختلال کم‌توجهی ممکن است یک مشکل جنتیکی داشته باشد.

برخلاف ناتوانی‌های یادگیری معمولی که به دخالت‌های اساسی نیاز است اختلال کم‌توجهی می‌تواند به طور موفقیت‌آمیزی با دوا و رفتاردرمانی برطرف شود.

  • ناتوانی در حساب‌وکتاب

وقتی که صحبت از ناتوانی‌های یادگیری است، ریاضی بخش عظیم دیگری از نگرانی‌هاست. در حالی که مشکل داشتن در خواندن می‌تواند بر روی توانایی‌های ریاضی دانش‌آموز نیز تاثیر بگذارد، اما برخی دانش‌آموزان از اختلال یادگیری ریاضی نیز رنج می‌برند که این اختلالی است که به طور خاصی بر روی قابلیت‌های ریاضی و حساب‌وکتاب شخص تاثیر می‌گذارد.

محدوده‌ی اختلال یادگیری ریاضی از ناتوانی در شمردن اعداد و ادامه دادن آن‌ها به طور صحیح گرفته تا داشتن استراتژی‌های محدود برای حل مشکلات ادامه می‌یابد. دانش‌آموزانی با اختلال یادگیری ریاضی ممکن است با حساب‌وکتاب کردن‌های ابتدایی ریاضی مشکل داشته باشند، یا در درک مفاهیمی مثل زمان، اندازه‌گیری یا تخمین زدن، حل مسایل اصلی ریاضی یا به‌خاطر سپردن چیزهایی مانند جدول ضرب ناتوان باشند.

  • اختلال نوشتاری

در حالی که ناتوانی‌های خواندن توجه ویژه‌ای به خود جلب کرده است ناتوانی‌های نوشتاری نیز می‌تواند دقیقاً همان قدر سخت باشد. این ناتوانی‌ها به عنوان نوشتارپریشی شناخته می‌شوند.

نوشتارپریشی می‌تواند مربوط به فعالیت‌های فیزیکی نوشتن باشد. این دانش‌آموزان معمولاً نمی‌توانند یک قلم را به درستی نگه دارند و زمانی که تلاش می‌کنند بنویسند حالت نشستن و نوشتن آن‌ها می‌تواند بسیار منقبض و سخت باشد که همین باعث می‌شود به راحتی خسته شوند و باعث سرخوردگی آن‌ها در بعدها شود. نوشتارپریشی می‌تواند به مشکل داشتن با حالت نوشتن مربوط باشد.

دانش‌آموزان دارای این نوع ناتوانی با سازماندهی افکارشان به صورت منسجم مشکل دارند. نوشتن آن‌ها می‌تواند بیش از حد لزوم باشد و یا همراه با اشتباهات و از قلم افتادگی‌های واضحی باشد که برکیفیت و خوانا بودن متن تاثیر بگذارد.

نوشتارپریشی ممکن است باعث شود تا دانش‌آموزان با ساختارهای جمله‌ی ابتدایی و یا در نوشتن املا یا افکارشان بر روی ورق مشکل داشته باشند.

  • نقص در پردازش

ناتوانی‌های یادگیری به اختلال پردازشی مربوط می‌شود. وقتی دانش‌آموزان اختلال پردازشی دارند با درک اطلاعات حسی‌شان مشکل دارند. این باعث می‌شود برای دانش‌آموزان سخت باشد تا در صنف‌های عادی مکتب بدون دریافت حمایت‌های اساسی شرکت کنند.

بیشتر بخوانید: 

علایم اولیه و هشداردهنده‌ی اختلال یادگیری در کودکان

تشخیص ناتوانی یادگیری در کودکان

اختلالات رفتاری در کودکان؛ علایم و راه‌های حل

ناتوانی یادگیری چیست و ۱۲ موضوعی که باید در باره آن دانست

این نقص‌ها معمولاً شنیداری و دیداری هستند و باعث می‌شوند که برای دانش‌آموزان سخت باشد که اطلاعات مهم را به‌خاطر بسپارند و تفاوت آن‌ها را تشخیص دهند.

این پنج نوع اختلال یادگیری، می‌توانند در درجات مختلفی از شدت آشکار شوند و برخی از دانش‌آموزان ممکن است همزمان با بیش از یک نوع این اختلال‌ها مواجه باشد. بادرک این ناتوانی‌ها، می‌توان یک راه درست پیدا کرد تا کودکانی دچار این نوع‌ اختلال‌ها هم بتوانند در صنف‌های درسی موفق شوند.

مطلب پیشنهادی

فرزندپروری به سبک یک قبیله‌ی کوچک در دل جنگل‌های آمازون

ایماتا راون پایگا؟ او چه کار می‌کند؟ این سوالی بود که دیگنا مادربزرگ شوهرم از …