یکشنبه , ۳۰ ثور ۱۴۰۳
خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام

«وقت جیغ انار» – فاجعه جنگ افغانستان از چشمان کودکان‌کار

فیلم «وقت جیغ انار» به کارگردانی و نویسندگی گراناز موسوی در جشنواره فیلم ملبورن روی پرده خواهد رفت. این فیلم قصه زندگی کودکی است به نام «هیواد» که پدرش در جنگ افغانستان کشته شده و او در ۱۰ سالگی باید در کابل دست‌فروشی کند و یک‌تنه بار خانواده‌اش را به دوش بکشد. هیواد آرزو دارد هنرپیشه و فیلم‌ساز شود.

«وقت جیغ انار» فیلمی ضد جنگ است و سنت‌ها را نیز به چالش می‌کشد. گراناز موسویِ، نویسنده و کارگردان این فیلم، به رادیو زمانه گفته است: «موضوع فیلم کودکان‌کار هستند با محوریت جنگ در یک سرزمین. ما چهره واقعی جنگ را از دریچه چشمان کودکان می‌بینیم.»

هیواد باید از خانواده‌اش محافظت کند. مادرش باید به‌خاطر پیروی از سنت‌ها به اجبار مادر کلان هیواد با کاکای او ازدواج مجدد کند. مادرش راضی نیست. هیواد راضی نیست. کاکا نیز این وصلت را نمی‌خواهد. حتی مادر کلان نیز از ته دل راضی نیست. هیواد تمام تلاش خود را می‌کند که از ازدواج تحمیلی مادرش جلوگیری کند. در این میان هیواد با عکاسی استرالیایی آشنا می‌شود و او دوربینی را به هیواد هدیه می‌دهد و ماجراها آغاز می‌شوند.

افغانستان در برهه حساسی از تاریخ قرار دارد. نیروهای نظامی خارجی که سال‌هاست در این کشور مستقر بودند خاک افغانستان را به تدریج ترک کرده‌اند. طالبان در غیاب آن‌ها می‌کوشد با حملات تروریستی در این کشور ارعاب ایجاد کند و حکومت را به‌دست گیرد.

دستاوردهای مدنی و حقوقی که کنشگران مدنی سال‌هاست برایش تلاش کرده‌اند، اگر طالبان به قدرت برسد دود می‌شوند و به هوا می‌روند. با قدرت رسیدن طالبان قوانین تغییر خواهند کرد و زنان و دگراندیشان و اقلیت‌های دیگر سرکوب خواهند شد. گراناز موسوی چشم‌انداز روشنی درباره وضعیت افغانستان ندارد اما معتقد است که مردم افغانستان بدون دخالت نیروهای نظامی خارجی، خودشان باید بر این مشکلات فایق شوند. او به زمانه می‌گوید: «هیچ کشور بیگانه‌ای برای سرنوشت کشور دیگری نمی‌تواند تصمیم بگیرد به خصوص اگر آن دخالت نظامی باشد. میلیتاریسم نتیجه‌ای جز ویرانی ندارد. در افغانستان هم به جز اینکه زیرساخت‌ها نابود شوند نتیجه‌ای نداشت.»

افغانستانی‌های ساکن ایران ده‌ها سال است که از ناامنی جنگ به ایران گریخته‌اند اما در ایران نیز با تبعیض‌های بی‌شمار و گاه با بی‌مهری و تحقیر از سوی برخی از شهروندان ایرانی مواجه شده‌اند.

موسوی درباره وظیفه‌ی ایرانی‌ها در قبال همسایه‌‌شان، افغانستان می‌گوید: «اختیار مردم افغانستان به دست مردم افغانستان است. مهم‌ترین کاری که ما می‌توانیم بکنیم این است مردم بهتری باشیم. ما می‌توانیم در کشور خودمان رفتار مناسب‌تر و انسانی‌تری با همزبانان افغانستانی مقیم ایران داشته باشم. میزبانان بهتری باشیم.»

فیلم «وقت جیغ انار» به دو زبان فارسی و پشتو ساخته شده و محصول مشترک افغانستان، ایران و استرالیا است که پس از سال‌ها پیش‌تولید، سال گذشته با تهیه‌کنندگی مشترک بهیر وردک، گراناز موسوی، کریستین ویلیامز و مرضیه وفامهر در کابل فیلمبرداری شد.

با حضور ۴۰ نابازیگر کودک، کودکان شخصیت‌های اصلی این فیلم هستند.

بزرگ‌سالان نقش‌های فرعی‌تری دارند. بازیگران حرفه‌ای افغانستان نیز همچون سعیده سادات، فرشته عالمی و حشمت‌الله فنایی در این فیلم ایفای نقش کرده‌اند. فنایی چندی پیش به‌سبب بیماری کرونا از دنیا رفت.

عکاس سرشناس استرالیایی، انرو کویلتی نیز در نقش خودش به‌عنوان عکاس جنگ در فیلم ظاهر شده است.

مطلب پیشنهادی

چرا نحوه راه رفتن کودکان جاپانی متفاوت است؟

بر اساس پژوهشی جدید که در مورد روش‌های ارتباط الگوهای حرکتی بدن با سلامتی اطلاعات …