دوشنبه , ۳۱ ثور ۱۴۰۳
خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام

۷ راهکار برای جلوگیری از جدی‌تر شدن مشکل چاقی در کودکان

در بریتانیا، بیش از یک کودک از هر پنج کودکی که دوران ابتدایی مکتب را شروع می‌کند، اضافه ‌وزن دارد یا چاق است و این نسبت تا شروع دوره لیسه به یک نفر از هر سه دانش‌آموز می‌رسد.

به ‌سادگی فکر می‌کنیم چون نوجوانان سوخت‌و‌ساز سریع‌تری نسبت به بزرگ‌سالان دارند پس مشکلی نیست که سر راه مکتب یک بسته شکلات یا یک پاکت چیپس بخرند و بخورند.

داکتر سیمون استینسون، پژوهشگر علوم تغذیه بنیاد تغذیه بریتانیا می‌گوید: «شواهد نشان می‌دهد که پسر‌های چاق بالای چهار سال هر روز بین ۱۴۰ تا ۵۰۰ کالری اضافی مصرف می‌کنند و دختران در همین سن بین ۱۶۰ تا ۲۹۰ کالری در روز؛ چاقی می‌تواند به سلامت جسمی و ذهنی کودک صدمه بزند و خطر بیماری‌هایی مانند فشار‌خون بالا و مشکلات تنفسی را بیشتر کند و هم‌چنین زمینه مناسبی برای آسیب‌های ناشی از زورگو‌یی قلدر‌ها و کمبود اعتماد‌ به ‌نفس باشد.»

هم‌چنین داکتر نیکلاس ویلکینسون، از دانشگاه لیدز می‌گوید که رژیم غذایی ناسالم و نامناسب در کودکی بر وضعیت بدنی فرد در بزرگ‌سالی اثر می‌گذارد. او می‌‌افزاید: «نوعی فنوتیپ (علایم قابل مشاهده ارگانیسم‌ها) ضعیف و ناتوان وجود دارد که زمانی شکل می‌گیرد که در کودکی غذای کافی و مناسب خورده نشده باشد. یعنی شما با سیستم سوخت‌و‌ساز دیگری رشد می‌کنید، به طوری که با مقدار مواد غذایی کم‌تر می‌توانید به زندگی ادامه دهید. این فنوتیپ برای عبور از شرایط دشواری که در آن بزرگ شده‌اید به شما کمک می‌کند اما در طولانی‌مدت به بدن شما آسیب می‌زند.»

هانا ویت‌تیکر، متخصص تغذیه‌ٔ کودکا نیزن به اهمیت رفع این مشکل در سال‌های آغازین زندگی کودک اشاره می‌کند و می‌گوید: «وقتی کودکی حدود ۵ سال دارد و اضافه وزن دارد، اصلاح این وضعیت در آینده خیلی سخت خواهد بود چون سلول‌های چربی در بدن او شکل گرفته‌‌اند و به رشد خود ادامه می‌دهند.»

کدام کودکان بیشتر در معرض خطر هستند؟

داکتر استینسون توضیح می‌دهد: «بچه‌های مناطق محروم انگلستان دو برابر بیشتر در معرض چاقی قرار دارند تا بچه‌هایی که در مناطق مرفه زندگی می‌کنند؛ برای خانواده‌هایی که درآمد خیلی کمی دارند مخارج رژیم غذایی سالم حدود سه‌چهارم از درآمد آنها را می‌بلعد و غذا‌هایی که کم‌تر سالم باشند، ارزان‌تر هستند. فضای مناطق محروم طوری است که فروشگاه‌های فست‌فود بیشتر در دسترس هستند و امکان کمی برای فعالیت بدنی بچه‌ها وجود دارد.»

چطور کودکان را تشویق کنیم تا غذای سالم بخورند

۱-از کودکی اجازه دهید با غذا بازی کنند

کودکان را باید تشویق کرد تا با امتحان کردن میوه و سبزی‌هایی که طعم آن را نمی‌شناسند آنها را بشناسند و این بخشی از تلاش برای تجربه‌های تازه باشد. مثلاً به کودکان بگویید: «این را اگر بخورم چه صدایی می‌دهد؟» و این کار باعث می‌شود کودکانی که دیدگاه‌های سرسختانه‌ای در مورد مواد‌غذایی دارند و حتی می‌گویند «من حاضر نیستم آن را بچشم» هم آن را امتحان کنند.

۲- مواد غذایی جدید را جایی جز سر میز غذا به کودکان معرفی کنید

داکتر ویلکنسون می‌گوید به جای این‌که ساعت‌ها در آشپزخانه وقت صرف کنید تا غذای جدیدی بپزید و آخرش هم فرزندتان آن را نپسندد و از آن را برگرداند، بهتر است هراز گاهی مقدار کم و کوچکی از خوراکی جدید به او بدهید مثل کمی سبزی یا شاید تکه‌ای میوه که پیش از آن نچشیده باشد. او می‌افزاید: «واکنش بچه‌ای که آن را دوست نداشته باشد این است که بگوید اه… و آن را تف کند بیرون! این موقعیت کم‌تر برای والدین آزاردهنده و برخورنده است اگر سر میز غذا نباشد.»

۳-به اندازه‌ی هر وعده‌ی غذایی توجه کنید

داکتر ویت‌تیکر می‌گوید: «برچسب‌های مواد غذایی به ما اطلاعاتی از کیفیت غذا می‌دهند، اما در رستورانت‌های فست‌فود نزدیک مکاتب معمولاً چنین چیزی به چشم نمی‌خورد. کسب‌و‌کار‌های کوچک معمولاً برچسب مقدار مواد‌غذایی موجود بر محصولات خود ندارند. از این رو وقتی به سوپر‌مارکت کوچک سر کوچه می‌روید چطور ممکن است بتوانید چنین اطلاعاتی به دست بیاورید؟»

او پیشنهاد می‌کند که والدین و کودکان تصور و تخمینی ازاندازه هر وعده غذایی داشته باشند. او می‌گوید: «چیزی مثل یک پاکت بزرگ چیپس ممکن است تمرین خوبی برای شما باشد که مقدار مناسب یک وعده برای هر سن را تعیین کنید و اگر این کار را نکنید به راحتی ممکن است جلوی تلویزیون بنشینید و بدون این‌که حواس‌تان باشد دو یا سه وعده از آن را بخورید. ما نیاز داریم که الگو‌های آگاهانه‌تری در مورد خوردن داشته باشیم، هر چند به هر حال وسوسه در این میان نقش دارد اما خوب است که هرچه می‌خورید، به این‌که چه می‌خورید و چقدر می‌خورید آگاه باشید.»

۴- نمونه‌ی خانگی غذا‌های بیرون را درست کنید

اگر شما و فرزندتان غذا‌های بیرون را دوست دارید، راهی برای تغییر دستور تهیه آنها پیدا کنید. ویت‌تیکر می‌گوید: «حتی غذای چینی با سس کاری یا رشته‌فرنگی را فکر کنید چطور می‌شود کمی تغییرش داد؟ چطور می‌شود چربی آن را کم کرد، یا کاری کرد که نمک و شکر و چربی اشباع‌ شده کم‌تری داشته باشد؟» به جای این‌که آخر هفته غذای بیرون سفارش دهید؛ با همه مواد غذایی که در خانه دارید چیزی درست کنید. با این کار در ذهن فرزند خود معنای تازه‌ای از «غذای راحت» می‌سازید.

داکتر ویلکینسون افزود: «برای خیلی از ما انواع هله‌هوله‌ها و غذا‌های ناسالم یادگار‌هایی از دوران خوش و آسوده‌ی کودکی‌ست اما لازم است که در نسل بعدی این ارتباط را بشکنید. باید تصمیم بگیرید که آن را تغییر دهید و غذای‌های جدیدی برای خودتان پیدا کنید و این کار آسان نخواهد بود؛ این کار برخلاف جریان آب شنا کردن است.»

۵-کودکان را در آشپزی مشارکت دهید

داکتر ویلکینسون می‌گوید: «کودکان را تشویق کنید که با شما آشپزی کنند. وقتی ببینند در آشپزخانه چه خبر است، به آن بیشتر اعتماد می‌کنند. اگر غذا را با دست خودشان درست کنند، بیشتر به آن اهمیت می‌دهند و دوست دارند این کار را ادامه دهند و بیشتر این کار را امتحان کنند.»

۶- خانه را با شکم پُر ترک کنید

اطمینان پیدا کنید که فرزند نوجوان‌تان پیش از بیرون رفتن از خانه چیزی برای خوردن داشته باشد. حتی اگر کمی نان یا غلات کم‌شیرینی برای صبحانه یا مقداری میوه برای پیش از برگشتن به خانه باشد. همین کار ساده به آنها کمک می‌کند که بتوانند جلوی وسوسه‌ٔ خوردنی‌های بازار را بگیرد.

۷-همه‌با هم… پشتیبان هم باشید

وقتی پای آشپزی و رژیم غذایی به میان می‌آید خیلی مهم است که والدین الگو‌های خوبی در این زمینه باشند. داکتر ویت‌تیکر می‌گوید: «در کلینیک ما در مورد چگونگی رژیم غذایی متعادل و برنامه پیشنهادی سیستم خدمات بهداشت ملی بریتانیا (ان اچ اس) برای ایجاد و پیروی از رژیم غذایی سالم گفتگو می‌کنیم.» اعضای دیگر خانواده که با فرزندان در تماس هستند هم می‌توانند در این زمینه کمک کنند. وی افزود: «ما نیاز داریم که همه با هم در این کار مشارکت کنیم. از پرستاران خانگی کودکان تا پدر‌بزرگ‌هایی که به عنوان «جایزه« به کودکان خوراکی‌های ناسالم می‌دهند.

و سر‌انجام به خودتان مرخصی بدهید

حتی وقتی هر کاری از دست‌تان بر آمده را انجام داده باشید، باز هم کار آسانی نیست. بهترین راه این است که نفس عمیقی بکشید اما دست نکشید، فقط یادتان باشد که آدم‌های زیادی هستند که در موقعیت شما هستند. داکتر ویلکینسون می‌گوید: «خودتان را سرزنش نکنید، چون این کار واقعاً سخت است… اگر برای شما سخت است برای هر کس دیگری هم سخت است و همین‌طور برای کل جامعه چنین است.»

منبع: بی‌بی‌سی

مطلب پیشنهادی

تغذیه با شیر مادر، خطر چاقی کودکان را کاهش می‌دهد

تحقیقات نشان می‌دهد تغذیه با شیر مادر خطر چاقی در دوران کودکی را کاهش می‌دهد. …