دوشنبه , ۳۱ ثور ۱۴۰۳
خرید فالوور اینستاگرام خرید لایک اینستاگرام

به مناسبت هفته تغذیه با شیر مادر؛ نتیجه یک تحقیق: شیر مادر از نوزادان در برابر باکتریاهای مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها محافظت می‌کند

Shalmali

منبع: MomJunction

#کودک‌خبر، کابل: خواسته‌ی همه مادران سلامت و آرامش نوزادان‌شان است. در راستای این هدف خیلی خوب است که بدانید شیر مادر برای سلامتی نوزاد معجزه‌آسا و شگفت‌انگیز است. این را تحقیقات دانشگاه هلسینکی به دنیا ثابت کرده است. شیر مادر می‌تواند به محافظت از کودکان در برابر باکتری‌های مقاوم به آنتی بیوتیک‌ها کمک کند.

باکتری‌های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها یکی از بزرگ‌ترین تهدیدها برای سلامتی انسان محسوب می‌شود. چنین باکتری‌هایی در همه جا حضور دارند. در واقع صرف‌نظر از این که افراد آنتی‌بیوتیک مصرف کرده‌اند یا خیر، روده انسان یکی از مکان‌هایی است که انواع باکتری‌ها را می‌توان آنجا یافت.

علاوه براین، این باکتری‌ها می‌توانند بین دو نفر از طریق تماس مستقیم یا حتی غذا انتقال یابند. راه انتقال آن تقریباً شبیه سایر انتقال‌های باکتری و ویروسی است.

مطالعات اخیر توسط دانشمندان دانشگاه هلسینکی در هر دو زمینه کیفیت و کمیت باکتری‌های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک موجود در شیر مادر انجام شده و هم‌چنین احتمال حضور آن در روده مادر و فرزند را بررسی کرده است. این تحقیق به سه نتیجه رسید که در ارتباطات طبیعی منتشر شده است.

اول و مهم‌تر این‌که میزان کم‌تری از باکتری‌های مقاوم در روده نوزادانی که حداقل ۶ ماه از شیر مادر تغذیه کرده بودند، نسبت به کودکانی که شیر مادر را برای مدت کوتاه‌تری خورده بودند، وجود داشت. به طور ساده‌تر، شیر مادر به نحوی کمک می‌کند که نوزادان را از چنین باکتری‌هایی محافظت کند.

بیشتر بخوانید:

دفعات شیردهی به نوزادان براساس سن

به همسرم: تشکر از این‌که به فرزندمان شیر می‌دهی

تغذیه با شیر مادر، بیش از ۲۲ درصد نوزادان را از معلولیت‌های بعدی نجات می‌دهد

۱۱ فایده‌ای که تغذیه با شیر مادر برای نوزاد و مادر دارد

راهنمایی یونیسف برای تغذیه کودکان با شیر مادر در دوران همه‌گیری کرونا+ویدیو

پنج دلیلی که یک مادر برای تغذیه نوزاد خود نمی‌تواند به اندازه‌ کافی شیر تولید کند

ثانیاً، اگر مادران در زمان زایمان تحت درمان با آنتی‌بیوتیک قرار گیرند، افزایش میزان باکتری مقاوم به آن در روده نوزاد مشاهده می‌شود. این تفاوت در حقیقت حتی پس از شش ماه از درمان کماکان قابل توجه است.

در همین‌حال، یافته سوم نشان داد که شیر مادر هم‌چنین خودش نیز حاوی مقداری از باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک است که می‌تواند در هنگام شیردهی به نوزاد منتقل شود. اما کاهش کلی این باکتری‌ها به دلیل تغذیه با شیر مادر موجب می‌شود فرآیند شیردهی مفید باشد.

این مطالعه شامل آزمایش شیر مادر و مدفوع روی ۱۶ مادر و نوزاد بود. این تحقیق کم‌وبیش روی وجود چندین ژن مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک در شیر مادر تمرکز داشت. این ژن‌ها باکتری‌ها را قادر می‌سازند تا نسبت به برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم باشند. علاوه براین، این ژن‌ها می‌توانند به راحتی از یک باکتری به دیگری منتقل شوند. بسیاری از ژن‌های موجود در یک باکتری می‌توانند در برابر بسیاری از آنتی‌بیوتیک‌ها مقاومت کنند.

این برای اولین‌بار بود که مطالعه‌ای راجع به این‌که چگونه شیر مادر حاوی تعداد زیادی از این ژن‌هاست، انجام می‌شد و نشان داد هنگامی که این ژن‌ها به باکتری منتقل می‌شوند، باعث می‌شود که آن‌ها نیز مقاوم باشند. اما، مطالعه بیشتر ثابت کرد که علی‌رغم این موضوع، کماکان شیردهی از شیر مادر به شدت برای نوزادان مفید است.

با این‌که شیر مادر دارای باکتری مقاوم نسبت به آنتی‌بیوتیک است، قند موجود در شیر کمک می‌کند تا باکتری‌های مفید موجود در روده نوزادان را حفظ کند. بنابراین شیر مادر می‌تواند به این باکتری‌های مفید کمک کند تا با پاتوژن مقاومت و مقابله کنند. شاید، به همین دلیل است که کودکانی که حداقل ۶ ماه از شیر مادر تغذیه می‌کنند، مقدار کمی از این باکتری‌ها را دارند.

مزایای تغذیه با شیر مادر ممکن است در شیرخوارانی که شیر مادر را همراه با شیر خشک تغذیه می‌کنند نیز دیده شود. شیردهی مادر همراه با شیر خشک هم‌چنان کاهش میزان باکتری مقاوم به آنتی‌بیوتیک را نشان می‌دهد. این یافته‌ها بیشتر تبیین می‌کنند که چگونه حداقل شش ماه شیرخوارگی از مادر برای نوزادان مفید و حایز اهمیت است.

البته ما مطمین هستیم که شما مزایای تغذیه با شیر مادر و نقش باورنکردنی آن در سلامت کودک را از قبل می‌دانستید. اما کشف تاثیر مثبت آن در مقابله با باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک، باعث شادابی و انگیزه بیشتر مادر برای شیر دادن کودک از شیر خود می‌شود و سلامت و رفاه کودک‌تان را تضمین می‌کند. به سلامتی‌تان!

مطلب پیشنهادی

نوزادانی که با «دُم» به دنیا می‌آیند؛ عضو بجامانده از اجداد انسان‌ها یا نقص مادرزادی؟

برخی از نوزادان با چیزی شبیه به «دُم» به دنیا می‌آیند. امری که به لحاظ …